Историята на коледното дърво

19 ноември 2017
Историята на коледното дърво

Коледната елха е един от най-популярните символи на Коледата. Традиционно Коледната елха се украсява за 24 Декември, като радва дома до 6 Януари.

Присъствието на Коледната елха, в домовете на хората има своята хилядолетна история.

През късното средновековие по време на Коледните празници Германците и Скандинавците са поставяли зелени растения в домовете си или отвън точно до входната врата за да покажат надеждата си за идването на пролетта и краят на студената зима.

Римляните украсявали с дръвчета със свещи техните домове и си разменяли подаръци по време на тържествата в чест на бог Сатурн.
Келтите обличали дъбови клонки с плодове в чест на боговете на жътвата.

Историята на Коледната елха е дълга и оспорвана. Едни вярват, че традицията води началото си от езическите празненства, други твърдят, че е чисто християнски обичай.

Според една легенда Мартин Лутер пръв започва традицията на украсяване на коледната елха. В една зимна нощ около 1500г. от новата ера, вървейки през гората между покритите със сняг дръвчета, той вижда как звездите блещукат на лунна светлина между клонките на дърветата, сякаш са украсени с безброй свещи. Възхитен от гледката, Мартин Лутер донася във своя дом малка елхичка която украсява със свещи и по този начин споделя с децата си видяното от него през нощта.

Традицията с украсата на Коледната елха в домовете от Германия тръгва из целият свят.

В Англия Коледната елха се свързва първо със кралица Виктория и сватбата и с принц Алберт който бил германец. През 1841 година той украсява Коледна елха в замъка Уиндзор за да му напомня за неговият роден дом.

Украсата на Коледната елха все още била домашно приготвяна. Младите дами прекарвали часове докато изработвали играчките за елхата.

През 1850 година започва фабричното производство на украса за Коледната елха. Започват да се произвеждат стъклени топки и хартиени гирлянди.

По това време започва навлизането на Коледната елха и в останалите европейски страни, някои от които като средиземноморските все още не възприемали напълно този символ.

В САЩ по времето на Американската революция от 18 век хесианските наемни войници пренесли традицията за Коледната елха. Както и многото емигранти от европа. Тогава е било все още трудно намирането на украса за елхата особено в т.н. Див Запад.

По-късно с развитието на технологиите започва и производството на първите изкуствени елхи, първо в Германия а след това и в САЩ.

Окичена с гирлянди, с червени стъклени топки и сламени звездички, елхата е за всички нас символ на Коледните празници. Това е така от край
време – присъствието на коледната елха, като неизменен символ по време на зимните
празници има своята хилядолетна история ...

 

Начинът, по който се движите издава неща, за които не предполагате. Маниерите на една жена, както и нейните движения са доста показателни за това, какви са и намеренията и характера като цяло.

прочети още

Какво различава PRO атлета от останалите в залата?

прочети още

На Запад е практика всеки октомври специалистите по почистване и поддръжка на комини да правят профилактика. Нашенците пък чакат до последния момент, когато стаята започне да се пълни с дим.

прочети още
ЕСЕННА ДЕПРЕСИЯ? ...
14 октомври 2016

Здравословна и питателна храна и малко хубава музика могат да направят чудеса! Разговор с приятел на кафе, блокче черен шоколад и гореща вана - със сигурност ще освежат мрачните есенни дни!

прочети още
SUMMER PLEASE!
22 април 2016

Summer is comming! Get your NEW LOOK NEW ARRIVAL

прочети още

В продължение вече на няколко седмици, а може би и месец сте наясно, че имате нужда от нови маратонки или мечтаете за по-добро зимно яке, или за нещо, което липсва в гардероба ви. Прочети повече ...

прочети още

Разгледайте нашата гама от детски обувки тук в Bewear.bg. Предлагаме обувки за всички деца на достъпни цени, плюс много повече. Предназначени са да предпазят детето на сухо и удобно независимо от времето.

прочети още

Модерният бранд SoulCal & Co. носи същността на Калифорния във всяка една колекция с обхват мода. SoulCal се вдъхновява от плаж, планина, слънце и дори самият Golden State.

прочети още

Месец септември е, за всеки това означава няколко неща: Вижте какво ТУК

прочети още

Горещо лято! ГОРЕЩИ МОДЕЛИ! ГОРЕЩИ ЦЕНИ!

прочети още

Очаква ни горещо лято. Още този месец, след като приключат дъждовете, горещините ще дойдат изведнъж. Тенденцията е така да бъде и занапред.

прочети още

Може би сте ги срещали във фитнес залата и ако е така, то със сигурност сте късметлия. Те обаче не са като онези момичета, които лесно може да заговорите, защото нямат време за приказки. А как да се превърнеш от нормално момиче в Hardcore Lady?

прочети още

Ще направим място за новата колекция Пролет/Лято 2016.

прочети още

Back in Stock! Хубавите дрехи не се задържат дълго! Трябва да го имате в гардероба!

прочети още

Скъпи Дами, Bewear.bg Ви поздравява с Празника на Жената. -8% за ВСИЧКИ ПОРЪЧКИ - Включително на ПРОМОЦИОНАЛНИТЕ ПРОДУКТИ

прочети още
Star Wars Wear Collection
21 февруари 2016

Дългоочакваният ЕПИЗОД 7 от поредицата Междузвездни войни ще донесе на Феновете неповторими емоции. Bewear.bg Ви представя ГАЛАКТИЧЕСКА КОЛЕКЦИЯ облекло само за Фенове.

прочети още